Káva s krásnou vôňou a komplexnou chuťou
Káva je určená na filter
- rum
- brusnice
- červené ovocie
Štvrtá generácia kávových farmárov
Kávovú farmu El Progreso o veľkosti 10,5 hektára spravuje Salomon Chavarria a jeho synovia Norlan a Uriel, zástupcovia tretej a štvrtej generácie pestovateľov kávy. Farma sa nachádza v nadmorskej výške 1050 m nm v obci El Tabaco, El Cua, Jinotega, Nikaragua. Farmu založil Benito Chavarria, pradedo Norlana a Uriela a pre túto rodinu predstavuje káva kultúru a tradíciu.
Plantáže sú vysadené prevažne odrodou Sarchimor. Káva sa nesuší na farme (v horských oblastiach na to nie je priestor), ale každý deň, v ten deň nazbieraná káva cestuje približne 200 km do spracovne, kde sa suší na tzv. "Patiu". Až tento rok si môžu z peňazí, ktoré dostali za predaj kávy dovoliť postaviť africké postele. Na zber sa najímajú "putovní zberači", ktorí na farme žijú po dobu zberu (približne 3 mesiace) a potom sa presídlia na inú farmu, kde aktuálne začína úroda. Farma používa tri základné metódy spracovania kávy: suché, honey a mokré. Farmy rodiny Chavarria boli jednými z prvých fariem v regióne, ktoré ponúkali výberovú kávu a experimentovali s inými metódami spracovania, než s premytým spracovaním.
Kým Norlan a Salomon riadia poľnohospodársku stránku farmy, Uriel dohliada na kvalitu. Spoločne tak vytvárajú dynamický pracovný tím, ktorý dohliada na celý reťazec spracovania kávy, až po dodávky do pražiarne. Ich cieľom do budúcnosti je zriadiť vlastné laboratórium na ochutnávanie kávy.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.